Så skapar du den perfekta basgarderoben

Vi vet alla hur det är att ha en garderob full av kläder som vi knappt har använt år efter år. Vi kliar oss i huvudet och undrar varför det var så viktigt att köpa den där knallrosa skjortan. Rosa har aldrig varit min färg och vi ber snabbt om ursäkt för att det var ett impulsköp... Vi har en garderob full av nya kläder, men vi använder knappt hälften av dem och tar fortfarande till de gamla basplaggen. Vi känner igen det här scenariot alltför väl... Därför har vi bestämt oss för att hjälpa dig att skapa en perfekt basgarderob fylld med stilar som du kan bära år efter år. Perfekt för att hjälpa dig ur alla kommande garderobskriser

En basgarderob är, som namnet antyder, en garderob fylld med basplagg. Det kan vara t-shirts, blusar, stickat, jeans, byxor, leggings, klänningar, kjolar etc. Det handlar om att hitta klassiska stilar, klassiska mönster och neutrala färger. Att bygga upp en tidlös garderob har faktiskt blivit ganska populärt. Detta beror på ett större behov av kvalitetskläder, ett större fokus på hållbarhet och en önskan att spara pengar på klädkonsumtion. För ja, att bygga en basgarderob sparar mycket pengar i det långa loppet. Det kan låta komplicerat, men det kräver verkligen inte mycket arbete. Allt du behöver göra är att hitta ett bra urval av basplagg av god kvalitet som du kan bära om och om igen... men det hjälper vi dig naturligtvis med.

Handla neutrala färger

Neutrala färger är viktiga för en basgarderob. Vi vet att färger skiftar från säsong till säsong, så det är lätt att köpa alla möjliga coola färger. I allmänhet handlar baskläder om att köpa kläder i färger som svart, vitt, grått och marinblått - färger som du kan bära med alla typer av kläder och färger som du alltid kan bära oavsett årstid. På så sätt säkerställer din garderob att du alltid kan mixa och matcha dina kläder, vilket ger dig en myriad av outfitalternativ - smart, eller hur?

Du behöver dock inte kasta ut alla dina nuvarande kläder och bara bära neutrala färger. Det handlar bara om att välja de färger som du vet att du kommer att bära. Så om du älskar grönt eller om blått är din grej bör du definitivt inkludera dessa färger i din garderob. 

Handla kläder som du bär

Det är ingen idé att ha kjolar liggande om du aldrig använder dem. Baskläder handlar om att ha de kläder du faktiskt bär. En bra rekommendation är att hitta 5-7 plagg av varje typ och på så sätt bygga upp en garderob bestående av till exempel 5 tröjor, 5 blusar, 5 par byxor, 5 klänningar och kanske 5 kjolar. Det krävs ingen statistiker för att inse att du redan har många alternativ för att skapa olika outfits. Du kanske till och med har fler alternativ än tidigare, trots att du har fler kläder. Med andra ord sparar du faktiskt på konsumtionen, men det finns fler alternativ.

Kom ihåg att basic inte behöver vara tråkigt. Du kan vara elegant, klassisk och festklar med enkla stilar. 

Undvik det föränderliga modet

Vi vet att det finns fyra kollektioner per år och att nya trender lanseras säsong efter säsong. Detta gör att din garderob fylls på snabbt och efter en kort tid kanske du inte gillar dina inköp längre. Av den anledningen är det en bra idé att satsa på klassiska stilar och bra kvalitet. 

Vi har varit inne på det tidigare, men det är en bra idé att välja stilar som du VET att du bär. Till exempel kanske du alltid bär vita skjortor. Vita skjortor är enkla att styla och du kan skapa en mängd olika outfits. Skjortor är därför ett bra plagg att ha i garderoben om du använder dem om och om igen. Få lite inspiration till hur du stylar en vit skjorta här.

Pieces Grundläggande stilar

Pieces har varit duktiga på att skapa en gedigen baskollektion där du kan köpa alla nödvändiga styles för en utmärkt basgarderob. Här finns byxor, toppar, skjortor, jeans, kavajer och mycket mer. Det alla kläder har gemensamt är att de kan stylas på olika sätt. Vi rekommenderar därför att du kollar in urvalet av Pieces basic styles och ser om det finns ett basplagg som kan binda ihop din garderob.